RECENSIE van Kraanvogels in Meander Magazine31-10-2022
Ivan Sacharov schreef voor Meander Magazine een mooie recensie over Kraanvogels, de zesde poëziebundel van Jane Leusink. RECENSIE van Kraanvogels in literair tijdschrift LiterKraanvogels staan voor waakzaamheid. In de Chinese traditie dragen ze op hun rug de zielen van de doden. Bij Plinius plaatsen kraanvogels schildwachten als ze tijdens de trek uitrusten. Op een poot staand, met een steen in de andere, weten ze zeker waakzaam te zullen blijven.
Jane Leusink gaat verder met waar ze in haar vorige, vijfde bundel Een grazende streep in de lucht een begin mee heeft maakt. Zonder in het particuliere te vervallen, verbindt ze in een achttal lange, soms epische, dan weer lyrische gedichten persoonlijke geschiedenissen met universele vragen omtrent groei, dood en rouw. Ze onderzoekt de kunst van het sterven op Bali in de puputan van 1906, ze speculeert over de voor pogrom en oorlog vluchtende Russisch-Pools-Joodse voorouders en onderneemt een zoektocht naar een gestorven dochter die ze ergens onderweg was kwijtgeraakt. ‘Want iets wat in de jeugd gebeurt, is dikwijls het gevolg van een voorval op oudere leeftijd.’ Dat schrijft Marten Toonder in een brief aan Dick Matena (zie Brieven 1979-1991). Oftewel wij zijn ons geheugen, dat ogenschijnlijk grillige fenomeen dat zo open staat voor toeval en avontuur. De dichtbundel Kraanvogels is in april 2022 bij Uitgeverij Nobelman verschenen. Eerder verschenenBij uitgeverij Mozaïek
Mos en gladde paadjes (2003) Erato (2005) Bij Uitgeverij kleine Uil Er is weinig aan de lente veranderd (2008) Tot alles goed strak staat (2011) Een grazende streep in de lucht (2015) Komt iemand in de tuin vanmiddag (2007). Hommage aan C.O. Jellema, diverse dichters, redactie Jane Leusink, Ton Meijer en Marjoleine de Vos. De wierde van Wierum (2010). Diverse dichters, redactie Jane Leusink en Remco Ekkers. Bij Uitgeverij Taal & Tekst Koken op het Hogeland (1999) |
Jane LeusinkJane Leusink is dichter, docent aan de Schrijversvakschool Groningen en recensent poëzie voor de literaire weblogs Tzum en Ooteoote.
Ze ontving in 2003 de C. Buddingh’-prijs voor haar debuut Mos en gladde paadjes; daarna volgden nog vier bundels: Erato (2005), Er is weinig aan de lente veranderd (2008), Tot alles goed strak staat (2011) en Een grazende streep in de lucht (2015). Een zesde bundel Kraanvogels, verschijnt april 2022. Jane Leusink zat in de redactie van Kwam iemand in de tuin vanmiddag, een hommage aan de dichter C.O. Jellema en in die van Wierde van Wierum, ter gelegenheid van de renovatie van een wierde. Daarnaast schreef en gaf ze Koken op het Hogeland uit dat een prijs kreeg als een van de ‘Best Verzorgde Boeken’. Voor het culinair-literaire blad Bouillon!-Magazine leverde ze lange tijd artikelen. Haar gedichten verschenen in literaire tijdschriften als: Liter, Poëziekrant, Revolver, Het Liegend Konijn. Daarnaast in diverse bloemlezingen onder andere: De Nederlandse poëzie van de twintigste en de eenentwintigste eeuw in 1000 en enige gedichten, Ilja Leonard Pfeijffer; De honderd beste gedichten, Stichting VSB Poëzieprijs; Nederlandse poëzie van de 19de t/m de 21ste eeuw, Gerrit Komrij; Dichtersgesprekken, Marjoleine de Vos. Ze trad op bij poëziefestivals als: Dichter aan huis, Het Tuinfeest, Park & Poëzie en Dichters in de Prinsentuin. Als jurylid nam ze deel aan poëziewedstrijden onder andere Doe maar dicht maar, het Belcampostipendium en het Hendrik de Vriesstipendium. Jane Leusink heeft Nederlandse Taal- en Letterkunde en Literatuurwetenschap gestudeerd aan de UvA en kunstgeschiedenis aan de RUG. Ze is werkzaam geweest aan het Spinozalyceum te Amsterdam en de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. |
Boekpresentatie Kraanvogels met essay van Louis Stiller
Vrijdag 13 mei presenteerden wij Kraanvogels, de prachtige zesde bundel van Jane Leusink, bij boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt in Groningen. Op de eerste verdieping van de boekhandel kwam een leuke groep mensen opdagen voor deze goedbezochte en gezellige bijeenkomst.
Na de opening door uitgever Gerrit Brand kwam Louis Stiller aan het woord. Stiller had voor de gelegenheid een indrukwekkend essay over de waarde van poëzie geschreven. Deze is in zijn geheel hieronder te lezen. Na de presentatie van Stiller hield Ronald Ohlsen een interview met Jane Leusink. Ohlsen is poëziekenner bij uitstek en heeft verstand van literatuur. Zo werd hij in 2005 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen en werd hij in 2014 onderscheiden met het Belcampo Stipendium. Ohlsen ging met Leusink in gesprek over poëzie en Leusinks nieuwe dichtbundel Kraanvogels.
Kraanvogels is te koop in de boekhandel of via onze webshop.
Via de knop hieronder kunt u het indrukwekkende essay van Louis Stiller lezen.
Na de opening door uitgever Gerrit Brand kwam Louis Stiller aan het woord. Stiller had voor de gelegenheid een indrukwekkend essay over de waarde van poëzie geschreven. Deze is in zijn geheel hieronder te lezen. Na de presentatie van Stiller hield Ronald Ohlsen een interview met Jane Leusink. Ohlsen is poëziekenner bij uitstek en heeft verstand van literatuur. Zo werd hij in 2005 voor twee jaar benoemd tot stadsdichter van Groningen en werd hij in 2014 onderscheiden met het Belcampo Stipendium. Ohlsen ging met Leusink in gesprek over poëzie en Leusinks nieuwe dichtbundel Kraanvogels.
Kraanvogels is te koop in de boekhandel of via onze webshop.
Via de knop hieronder kunt u het indrukwekkende essay van Louis Stiller lezen.
Recensie van Jane Leusinks Kraanvogels bij Literair Nederland
Hettie Marzak schreef voor Literair Nederland een recensie van Jane Leusinks zesde bundel Kraanvogels. Deze bundel is 13 mei gepresenteerd in de boekhandel Van der Velde aan de Grote Markt in Groningen. In deze bundel verbindt Leusink in een achttal lange, soms epische, dan weer lyrische gedichten persoonlijke geschiedenissen met universele vragen omtrent groei, dood en rouw. Marzak noemt Kraanvogels een "indrukwekkende bundel" en schrijft:
"Leusinks verzen zijn als het leven, dat abrupt onderbroken wordt door de dood. Juist daarom leeft haar poëzie des te meer."
Kraanvogels van Jane Leusink in de Boekenkrant
"Het kan mensen en landen verbinden. Poëzie. Dat is te zien in de bundels Album van de Caraïbische poëzie, Kraanvogels van Jane Leusink en Waarvandaan van Hans Tentije. Alles is mogelijk. Praten over droevige tijden, liefde uiten en haat. Laat je opnieuw ontroeren met deze drie bundels."
Dat schrijft Adinda Graafland in de Boekenkrant van mei 2022. Via de knop hieronder leest u verder.
Kraanvogels van Jane Leusink besproken in Tzum
Matthé ten Wolde schreef onlangs een recensie van Jane Leusinks nieuwste bundel, Kraanvogels, in Tzum. Het is een kritische overweging van de dichtbundel die echt de diepte ingaat. Via de knop hieronder leest u verder op de website van Tzum.
Recensie van Kraanvogels op het boekenblog Graag Gelezen
"Ik heb werkelijk kunnen genieten van deze bundel waarin de auteur heel ongedwongen, zonder zich te laten beperken door punten, komma’s en andere grammaticale beknottingen vooral herinneringen met de lezer deelt."
Dat schrijft Mieke Schepens op haar blog Graag Gelezen over de nieuwe bundel van Jane Leusink, Kraanvogels. De rest van de recensie is via de knop hieronder te lezen op het blog van Schepens.
Interview met Jane Leusink in het Dagblad van het Noorden
"In haar dichtbundel Kraanvogels schrijft Jane Leusink de doden naar ons toe. 'Opdat ze waarlijk in je kunnen opstaan en terug kunnen praten.'"
Onlangs verscheen in het Dagblad van het Noorden een interview door Joep van Ruiten met dichter Jane Leusink over haar zesde bundel, Kraanvogels. Zij vertelt over de rol van de doden in de bundel, hoe Kraanvogels tot stand is gekomen en hoe taal werkelijkheid schept.
Recensie 'Kraanvogels' door Bas Aghina voor Met de Neus in de Boeken
"Kraanvogels van Jane Leusink verdient het om breed gelezen te worden, een gevarieerde dichtbundel die haar opdracht waarmaakt."
Dat schrijft Bas Aghina voor het boekenblog 'Met de Neus in de Boeken' over de zesde dichtbundel van Jane Leusink. Aghina gaat in de bespreking in op de thema's van rouw en sterven die te vinden zijn in de gedichten, en schrijft ook uitgebreid over het effect van perspectief en het taalgebruik in de bundel.
Uitgeverij Nobelman Officiële Website Copyright © Nobelman.nl 2011-2024, All rights reserved. Website is NOT responsible for any external link on the website Powered by: Uitgeverij Nobelman Distributie / Contact us |
Contact
Uitgeverij Nobelman Hoofdvestiging: Emdenweg 3 9723 TA Groningen e-mail : [email protected] tel: 06 50831893 |